مکمل

خواص جوانه ها

برای شروع باید بگوییم جوانه‌ها سرشار از مواد مغذی هستند و گفته می‌شود که گوارش و قند خون را بهبود می‌دهند و دوستدار قلبند.
در این مطلب نگاهی موشکافانه می‌اندازیم به فواید و خطرات خوردن جوانه‌های خام، تا کمک‌تان کنیم تصمیم بگیرید آیا باید از آنها در رژیم غذایی خود استفاده کنید یا نه.
جوانه چیست؟
جوانه‌ها دانه‌هایی هستند که تازه شکفته‌اند و گیاه بسیار جوانی شده‌اند. فرایند شکفتن معمولا با خیساندن دانه‌ها به مدت چند ساعت شروع می‌شود. دانه‌های خیس خورده سپس در معرض ترکیبی از نور و دما و رطوبت قرار می‌گیرند و به آنها اجازه داده می‌شود تا به مدت 2 تا 7 روز رشد کنند. محصول نهایی به طور کلی جوانه‌ای است که 2 تا 5 سانتیمتر طول دارد. بسیاری از دانه‌ها می‌توانند جوانه بزنند.
. جوانه غلات
مانند برنج قهوه‌ای، گندم سیاه، باروتک، کینوآ و جو دوسر.
. جوانه سبزیجات
مانند تربچه، بروکلی، چغندر، گیاه خردل، شبدر، ترتیزک و شنبلیله.
. جوانه مغزها و دانه‌ها
مانند بادام، تخم تربچه، تخم یونجه، تخم کدو، دانه کنجد یا تخم آفتابگردان.
جوانه‌ها معمولا خام مصرف می‌شوند اما می‌توانید قبل از مصرف کمی آنها را بپزید.
جوانه‌ها بسیار مغذی‌اند
جوانه‌ها با این وجود که کم کالری‌اند اما منبع غنی مواد مغذی و ترکیبات مفید گیاهی‌اند. ویتامین‌ها و مواد معدنی موجود در جوانه‌ها متنوع‌اند. فرایند جوانه زدن، میزان مواد مغذی‌شان را افزایش می‌دهد و آنها را از نظر پروتئین، اسید فولیک، منیزیم، فسفر، منگنز و ویتامین C و K نسبت به گیاهان جوانه نزده، غنی‌تر می‌کند. مطالعات زیادی نشان داده‌اند که جوانه زدن موجب افزایش محتوای پروتئین می‌شود. ضمنا جوانه‌ها حاوی مقدار بیشتری از اسید آمینه‌های ضروری‌اند و اسید آمینه‌های خاصی به میزان 30 درصد طی جوانه زدن افزایش پیدا می‌کنند.
ضمنا پروتئین موجود در جوانه‌ها راحت‌تر هضم می‌شود، چون فرایند جوانه زدن باعث کاهش مقدار ضد مغذی‌ها که توانایی جذب بدن را کم می‌کنند به میزان 87 درصد می‌شود. جوانه‌ها منابع عالی آنتی اکسیدانها و سایر ترکیبات مفید گیاهی هستند. غذاهایی که با بنشن‌های جوانه زده تهیه می‌شوند مغذی‌ترند. مثلا توفو و شیر سویایی که از جوانه‌ی سویا درست شده حاوی 7 تا 13 درصد پروتئین بیشتر، 12 تا 24 درصد چربی کمتر و 56 تا 81 درصد ضد مغذی کمتر نسبت به توفو و شیر سویایی است که از سویای جوانه نزده تهیه شده است.
کنترل قند خون
جوانه‌ها برای کنترل قند خون مفیدند. برخی مطالعات بیانگر این هستند که جوانه‌ها تا حدودی می‌توانند روی قند خون اثر بگذارند زیرا معلوم شده که جوانه زدن از مقدار کربوهیدرات کلی می‌کاهد اما همه‌ی مطالعات موافق این نظر نیستند. تئوری دیگر این است که جوانه‌ها توانایی زیادی برای تنظیم فعالیت آنزیم آمیلاز دارند. بدن از آنزیم آمیلاز برای تجزیه‌ی قند خورده شده استفاده می‌کند. در مطالعه‌ای که روی گروهی از افراد دچار دیابت نوع دوم انجام شد، نیمی از آنها هر روز 60 گرم جوانه‌ی بنشن همراه با رژیم غذایی عادی خود مصرف کردند و نیمی دیگر هم رژیم غذایی معمول خود را داشتند.
در پایان این تحقیق 8 هفته‌ای، آنهایی که جوانه خورده بودند، A1c هموگلوبین‌شان که نشانگری از کنترل قند خون است 10 درصد کاهش یافته بود. از سویی دیگر، این میزان در گروه کنترل، افزایش 12 درصدی داشت. در مطالعه‌ای دیگر مبتلایان به دیابت نوع دوم، پودر مکمل جوانه‌ی بروکلی را به مدت 8 هفته مصرف کرده بودند که منجر به کاهش انسولین و مقاومت به انسولین شده بود. محققان این بهبودها را ناشی از مقدار زیاد آنتی اکسیدان سولفورافان در مکمل می‌دانند. علی رغم این نتایج، برای یک نتیجه‌گیری قطعی و صریح به مطالعات بیشتری نیاز است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *